Budyń jaglany z czekoladą
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
2
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 1/2 szklanki mleka roślinnego
- opcjonalnie: łyżeczka oleju
- szczypta soli
- ulubiony słodzik: syrop daktylowy, klonowy, z agawy lub cukier – ilość według uznania
- duża szczypta cynamonu
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego
- do podania: ulubione owoce
Przygotowanie:
- Kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie – najpierw zimną wodą, później wrzątkiem.
- Gotujemy ją w rondelku o grubym dnie w 2 szklankach mleka przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oleju (opcjonalnie), sól, słodzik, cynamon i gorzką czekoladę oraz 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy.
- Masę przekładamy do blendera, dodajemy pół szklanki mleka i blendujemy do momentu uzyskania w miarę gładkiej konsystencji à la budyń.
- Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami.