Burger z fasoli
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
1 burger, 4 kotlety
Składniki na 4 kotlety:
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 pieczarek
- puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 50g płatków owsianych
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na 1 burgera:
- 1 bułka
- majonez roślinny i ketchup według własnych preferencji
- 2 liście sałaty
- 2 plastry cebuli
- 2 plastry ogórka kiszonego
- 2 plastry pomidora
Przygotowanie:
- Kroimy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na odrobinie oleju.
- Dorzucamy pokrojone pieczarki i podsmażamy.
- Do miski wrzucamy warzywa, odcedzoną fasolę oraz resztę składników, blendujemy wszystko na gładką masę.
- Formujemy okrągłe kotlety i smażymy do zarumienienia.
- Przekrojoną bułkę smarujemy roślinnym majonezem i ketchupem. Układamy sałatkę, usmażonego kotleta, cebulę, ogórka oraz pomidora.