Chrupiąca sałatka ze szparagów

Czas przygotowania: 15 min Liczba porcji: 2
Chrupiąca sałatka ze szparagów

Składniki:

  • pół pęczka zielonych szparagów (surowych)
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 1-2 łyżki podprażonych płatków migdałów
  • 1⁄2 cytryny (sok)
  • kilka truskawek
  • sól, pieprz
  1. Z soku z cytryny, oliwy, posiekanych drobno listków mięty i bazylii, soli i pieprzu przygotować dressing (składniki można wymieszać wstrząsając zamknięty słoiczek).
  2. Przygotować wstążki ze szparagów (w tym celu wykorzystać obieraczkę do warzyw).
  3. Truskawki pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  4. Szparagowe wstążki wyłożyć w misce lub na talerzu, polać dressingiem, posypać płatkami drożdżowymi i migdałami, rozłożyć na nich truskawki.

Inne przepisy z kategorii Sałatki:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Sałatka z ciecierzycą i awokado

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 1
czytaj