Curry z cieciorką, warzywami i ryżem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
Curry z cieciorką, warzywami i ryżem

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 średni batat
  • ½ cukinii
  • 1 pomidor
  • 0,5 puszki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 woreczek ryżu (100g)
  • opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy starty ząbek czosnku, imbir, pastę z curry i smażymy przez chwilę.
  3. Kroimy w kostkę batata, cukinię oraz pomidora, dodajemy na patelnię.
  4. Wlewamy mleko kokosowe, wodę oraz sól i gotujemy przez 20 minut.
  5. Na koniec dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez 7 minut.
  6. W międzyczasie gotujemy ryż. Gotowe curry podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki.

Inne przepisy z kategorii Dania główne:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Spaghetti bolognese

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania: 2 godziny Liczba porcji: 3 (24 sztuki)
czytaj