Curry z cieciorką, warzywami i ryżem
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
2
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 średni batat
- ½ cukinii
- 1 pomidor
- 0,5 puszki mleczka kokosowego
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 woreczek ryżu (100g)
- opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy starty ząbek czosnku, imbir, pastę z curry i smażymy przez chwilę.
- Kroimy w kostkę batata, cukinię oraz pomidora, dodajemy na patelnię.
- Wlewamy mleko kokosowe, wodę oraz sól i gotujemy przez 20 minut.
- Na koniec dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez 7 minut.
- W międzyczasie gotujemy ryż. Gotowe curry podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki.