1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut w 180°C, studzimy i obieramy ze skórki lub kupujemy ugotowany w całości i obrany)
2 bułki grahamki lub 4 kromki pełnoziarnistego chleba
garść kiełków z rzodkiewki
Sos:
garść daktyli
1 łyżka musztardy
1 łyżka wody
opcjonalnie: 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10-15 minut, aby zmiękły.
Tofu odcedzamy, odciskamy na ręczniku papierowym, kroimy w plasterki. Podobnie kroimy buraka i awokado.
Daktyle i musztardę blendujemy, dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstego sosu (możemy dodać też łyżkę oliwy).
Każdą kromkę chleba lub połówki bułki smarujemy sosem, układamy kolejno: zieleninę, tofu, awokado – posypujemy je czosnkiem, solą i pieprzem – oraz buraka. Na górę kładziemy kiełki z rzodkiewki.