Kanapki z pieczonym burakiem, tofu i awokado

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2
Kanapki z pieczonym burakiem, tofu i awokado

Składniki:

  • ½ kostki wędzonego tofu (90g)
  • 1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut w 180°C, studzimy i obieramy ze skórki lub kupujemy ugotowany w całości i obrany)
  • 1 dojrzałe awokado ulubiona zielenina – np. roszponka, rukola, szpinak czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 bułki grahamki lub 4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • garść kiełków z rzodkiewki

Sos:

  • garść daktyli
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka wody
  • opcjonalnie: 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10-15 minut, aby zmiękły.
  2. Tofu odcedzamy, odciskamy na ręczniku papierowym, kroimy w plasterki. Podobnie kroimy buraka i awokado.
  3. Daktyle i musztardę blendujemy, dodając tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstego sosu (możemy dodać też łyżkę oliwy).
  4. Każdą kromkę chleba lub połówki bułki smarujemy sosem, układamy kolejno: zieleninę, tofu, awokado – posypujemy je czosnkiem, solą i pieprzem – oraz buraka. Na górę kładziemy kiełki z rzodkiewki.

Inne przepisy z kategorii Śniadania:

Image
bez laktozy wegański

Pasta z bobu/groszku

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Smalec z fasoli

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Kanapki z twarogiem ze słonecznika

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 4
czytaj