Mac and cheese
Czas przygotowania:
50 min
Liczba porcji:
5
Składniki:
- paczka makaronu pełnoziarnistego (500g)
- garść orzechów nerkowca
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta papryki ostrej
- sól
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- opcjonalnie do podania: ulubione surowe warzywa (np: garść pomidorków koktajlowych, papryka, szczypiorek lub natka pietruszki)
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca moczymy przez noc w zimnej wodzie lub przez 30 minut we wrzątku.
- Gotujemy ziemniaki i marchew w osolonej wodzie.
- Orzechy blendujemy z odrobiną wody na gładką masę.
- Cebulę kroimy w kostkę, przeciskamy czosnek przez praskę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy.
- Do masy z orzechów dodajemy ziemniaki, marchewkę, 2 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę i czosnek oraz przyprawy i ponownie blendujemy.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Sos podajemy z makaronem pełnoziarnistym.