Mac and cheese

Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 5
Mac and cheese

Składniki:

  • paczka makaronu pełnoziarnistego (500g)
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • opcjonalnie do podania: ulubione surowe warzywa (np: garść pomidorków koktajlowych, papryka, szczypiorek lub natka pietruszki)

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca moczymy przez noc w zimnej wodzie lub przez 30 minut we wrzątku.
  2. Gotujemy ziemniaki i marchew w osolonej wodzie.
  3. Orzechy blendujemy z odrobiną wody na gładką masę.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, przeciskamy czosnek przez praskę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy.
  5. Do masy z orzechów dodajemy ziemniaki, marchewkę, 2 łyżki oliwy, podsmażoną cebulę i czosnek oraz przyprawy i ponownie blendujemy.
  6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
  7. Sos podajemy z makaronem pełnoziarnistym.

Inne przepisy z kategorii Dania główne:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Curry z cieciorką, warzywami i ryżem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Spaghetti bolognese

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj