Naleśniki z twarogiem z tofu, prażonymi jabłkami i cynamonem
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
3 (około 10 naleśników)
Składniki:
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki kakao
- ½ szklanki wody gazowanej
- ½ szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- opcjonalnie: olej rzepakowy do smażenia
Nadzienie:
- 1 kostka tofu silken (180g)
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 jabłka – obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka cynamonu lub inne korzenne przyprawy (np. goździki w proszku, kardamon, anyż lub przyprawa do piernika)
- opcjonalnie do podania: orzechy włoskie lub pecan
Przygotowanie:
- Mąki przesypujemy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy trzepaczką.
- Dodajemy wodę, mleko sojowe, olej i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Smażymy cienkie naleśniki na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju, jeśli jest taka potrzeba.
- Tofu blendujemy z cytryną i syropem klonowym – najlepiej odstawić je na jakiś czas, żeby smaki się przeniknęły.
- Jabłka podduszamy z cynamonem i opcjonalnie z innymi przyprawami, aż zrobią się miękkie.
- Naleśniki podajemy z przygotowanym twarożkiem i jabłkami, opcjonalnie posypane orzechami.