Pierogi z soczewicą
Czas przygotowania:
2 godziny
Liczba porcji:
3 (24 sztuki)
Składniki:
Farsz:
- ½ szklanki soczewicy zielonej
- 1 większa cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka kuminu
- sól, pieprz
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka wody
- 25ml oleju
- spora szczypta soli
- opcjonalnie do podania: smażona cebulka
- Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim cebulę i czosnek do momentu zeszklenia.
- Wrzucamy wszystkie składniki farszu do wysokiego pojemnika i blendujemy krótko (nie na gładką masę).
- Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i lepimy pierogi.
- Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia. Opcjonalnie podajemy z zasmażaną cebulką.