Pierogi z soczewicą

Czas przygotowania: 2 godziny Liczba porcji: 3 (24 sztuki)
Pierogi z soczewicą

Składniki:

Farsz:

  • ½ szklanki soczewicy zielonej
  • 1 większa cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone pomidory
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kuminu
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka wody
  • 25ml oleju
  • spora szczypta soli
  • opcjonalnie do podania: smażona cebulka
  1. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut.
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim cebulę i czosnek do momentu zeszklenia.
  4. Wrzucamy wszystkie składniki farszu do wysokiego pojemnika i blendujemy krótko (nie na gładką masę).
  5. Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i lepimy pierogi.
  6. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do wypłynięcia. Opcjonalnie podajemy z zasmażaną cebulką.

Inne przepisy z kategorii Dania główne:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Curry z cieciorką, warzywami i ryżem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Spaghetti bolognese

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj