1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut w 180°C, studzimy i obieramy ze skórki lub kupujemy ugotowany w całości i obrany)
⅓ awokado
5 pomidorków cherry
5 czereśni
1 łyżeczka pestek słonecznika (uprażone na patelni)
Sos:
3 łyżki soku z pomarańczy
1,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
przyprawa włoska z czosnkiem lub inna mieszanka ziół, świeża bazylia posiekana z miętą
Przygotowanie:
Sałatę i cieciorkę przekładamy do miski.
Kroimy buraka, awokado, pomidorki cherry i dodajemy do sałaty i cieciorki.
Przekrajamy czereśnie na pół i usuwamy pestki, dodajemy do sałatki.
Posypujemy pestkami słonecznika.
Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę.