Sałatka z ciecierzycą i awokado

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 1
Sałatka z ciecierzycą i awokado

Składniki:

  • garść ulubionej sałaty
  • ½ szklanki cieciorki (ugotowanej lub ze słoika)
  • 1 upieczony burak (pieczemy w skórce, w folii aluminiowej przez około 50 minut w 180°C, studzimy i obieramy ze skórki lub kupujemy ugotowany w całości i obrany)
  • ⅓ awokado
  • 5 pomidorków cherry
  • 5 czereśni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika (uprażone na patelni)

Sos:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • przyprawa włoska z czosnkiem lub inna mieszanka ziół, świeża bazylia posiekana z miętą

Przygotowanie:

  1. Sałatę i cieciorkę przekładamy do miski.
  2. Kroimy buraka, awokado, pomidorki cherry i dodajemy do sałaty i cieciorki.
  3. Przekrajamy czereśnie na pół i usuwamy pestki, dodajemy do sałatki.
  4. Posypujemy pestkami słonecznika.
  5. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Inne przepisy z kategorii Sałatki:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Chrupiąca sałatka ze szparagów

Czas przygotowania: 15 min Liczba porcji: 2
czytaj