Spaghetti bolognese
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
2
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka bazyli w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- pół litra bulionu warzywnego lub wody
- 0,5 paczki pełnoziarnistego makaronu spaghetti (200g)
Przygotowanie:
- Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i przyprawy.
- Gotujemy makaron.
- Następnie wsypujemy soczewicę, zalewamy passatą i bulionem lub wodą. Całość gotujemy jeszcze 20 minut do momentu odparowania płynu.
- Podajemy z ugotowanym makaronem.