Tofucznica z grzybami i pomidorami
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
2
Składniki:
- 2 łyżki oliwy pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 pieczarek lub boczniaków
- 1 duży pomidor
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 płaska łyżeczka czarnej soli (kala namak)
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki passaty pomidorowej
- odrobina wody lub mleka sojowego
- do podania: szczypiorek, pełnoziarnisty chleb
Przygotowanie:
- Podgrzewamy oliwę, smażymy na niej drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodajemy pokrojone pieczarki lub boczniaki, pomidora i podsmażamy.
- Tofu naturalne i wędzone kruszymy na patelnię, dodajemy czarną sól, kurkumę, płatki drożdżowe i koncentrat lub passatę pomidorową.
- Dolewamy trochę wody lub mleka w celu uzyskania preferowanej konsystencji i mieszamy.
- Podajemy ze szczypiorkiem i tostami z pełnoziarnistego chleba.