Zupa krem z pomidorów
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- 2 małe ziemniaki
- 1 średnia marchew
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- opcjonalnie do podania: grzanki, jogurt kokosowy lub podprażone pestki słonecznika
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażymy przez kilka minut do czasu aż cebulka się zeszkli.
- Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz cukier i gotujemy przez kolejne 5-10 minut (aż marchewka i ziemniaki będą miękkie).
- Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną bazylię i miksujemy całość blenderem ręcznym. Doprawiamy solą i pieprzem.