Chrom – właściwości i źródła w diecie
Chrom to pierwiastek śladowy, który można znaleźć w składnikach pokarmowych jedynie w niewielkiej ilości. Właściwości chromu sprawiają jednak, że potrafi on efektywnie wspierać pracę organizmu, a utrzymanie jego właściwego poziomu może także wspomóc twój metabolizm. Zobacz, w jakich produktach możesz znaleźć chrom.
Chrom i jego rola w organizmie
Chrom występuje w różnych formach. Tą najczęstszą odmianą, nad którą zresztą prowadzi się najwięcej badań, jest chrom (III). To pierwiastek będący na trzecim poziomie utlenienia. Budzi on zainteresowanie naukowe głównie w kontekście wsparcia prawidłowej pracy receptorów insulinowych, a także regulacji poziomu cholesterolu, kwasów tłuszczowych oraz procesów metabolicznych1.
Badania nad rolą, jaką chrom odgrywa w organizmie trwają już od ponad 50 lat – zwłaszcza w kontekście tego, jak pierwiastek ten wspomaga metabolizm glukozy. Prawidłowy poziom chromu może wspierać działanie receptorów insuliny, co za tym idzie – dbać o utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Wynika to m.in. z faktu, iż ten pierwiastek śladowy wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy.
Badania prowadzone na zwierzętach wskazują również, że chrom może wspierać metabolizm węglowodanów3. Utrzymanie prawidłowego poziomu chromu może zatem wspomagać:
- utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy
- procesy metaboliczne zachodzące w organizmie
Brak chromu w organizmie – skutki niskiego poziomu chromu
Niski poziom chromu może być przyczyną zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Może także być powodem obecności cukru w moczu. Wśród innych skutków zbyt niskiego poziomu chromu w organizmie trzeba wymienić możliwą neuropatię, spadek masy ciała i niezadowalające tempo wzrostu u dzieci. Pojawić się mogą także:
- niepokój
- przewlekłe zmęczenie
- osłabienie mięśni
- wahania nastroju
Z uwagi na wymienione wyżej powody, warto zadbać o zdrową, dobrze zbilansowaną dietę – zgodną z obecnie obowiązującą piramidą żywienia, a jeśli zajdzie taka potrzeba – po konsultacji ze specjalistą – uzupełnić ją o odpowiednie preparaty zawierające chrom.
Niski poziom chromu w organizmie – objawy
Zbyt niski poziom chromu organizm może manifestować wzrostem poziomu cukru I cholesterolu we krwi. Nasileniu ulegają zazwyczaj bóle głowy oraz ogólne, trudne do opanowania zmęczenie organizmu. Zdarza się, że zaczynają pojawiać się stany lękowe i nieobserwowana wcześniej drażliwość.
Najważniejsze źródła chromu w diecie
Chrom można dostarczyć swojemu organizmowi wraz z pożywieniem. Najważniejsze źródła chromu w diecie to m.in.:
- produkty pełnoziarniste
- sery
- orzechy
- szparagi
- drożdże piwne
- grzyby
- wątroba
- piwo
- ostrygi
- owoce2
Podaż tego pierwiastka można również zwiększyć, sięgając po preparaty z chromem. Preparat Naturell Chrom Organiczny+B3 występuje w wygodnej postaci, zapewniającej łatwość przyswojenia składników w nim zawartych. Warto jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji.
~~
- https://dieta.mp.pl/zasady/74864,chrom
- Piotrowska A, Pilch W., Tota Ł., Nowak G., Biologiczne znaczenie chromu III dla organizmu człowieka, [w:] „Medycyna pracy” nr. 69(2)/2018, s. 211-223. [online:] http://medpr.imp.lodz.pl/Biologiczne-znaczenie-chromu-III-ndla-organizmu-czlowieka,73855,0,1.html
- Puszkarewicz A., Oddziaływanie związków chromu na biotyczną część środowiska, „Zeszyty Naukowe Politechniki Rzeszowskiej” 2007, s. 246.