Innowacyjna technologia - proces mikroenkapsulacji

Rozwój technologiczny sprawia, że nowe możliwości pojawiają się w wielu obszarach życia. Dowiedz się, co to jest mikroenkapsulacja i jakie korzyści przynosi!
innowacyjne technologie
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 10.10.2022

Innowacyjne technologie to między innymi mikroenkapsulacja, która pozwala na poprawę stabilności składników oraz umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie.

Na czym polega innowacyjna technologia, jaką jest mikroenkapsulacja?

Mikroenkapsulacja jest to proces powlekania cząsteczek składnika aktywnego cienką powłoką, która stanowi barierę dla otoczenia. Materiał powlekający izoluje i zabezpiecza rdzeń przed czynnikami mogącymi go uszkodzić. Dzięki temu substancja czynna jest chroniona przed niekorzystnym działaniem światła, tlenu albo reakcjami chemicznymi ze strony innych składników.

 

Co daje proces mikroenkapsulacji?

Proces mikroenkapsulacji jest stosowany w celu:

  • ochrony przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego na składnik aktywny, np. światła, tlenu lub wody
  • kontrolowanego uwalniania składników w organizmie
  • zmniejszenia reakcji pomiędzy substancją aktywną a innymi substancjami chemicznymi znajdującymi się w otoczeniu
  • zamaskowania niekorzystnego posmaku (np. metalicznego posmaku żelaza)

W procesie mikroenkapsulacji, błona osłonki rozpuszcza się pod działaniem specyficznego czynnika, np. soku żołądkowego, uwalniając rdzeń w określonym miejscu lub czasie, co umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie. Jest to istotne przy przyjmowaniu takich pierwiastków, jak żelazo, które może wywołać ciemnienie zębów oraz podrażnienia błony śluzowej żołądka.

Dzięki zastosowaniu procesu mikroenkapsulacji żelazo uwalniane jest z osłonek w kontrolowany sposób, co  zmniejsza ryzyko zmiany zabarwienia zębów i uczucia metalicznego smaku.

W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), ich struktura może ulec uszkodzeniu pod wpływem działania czynników takich, jak: tlen, światło, temperatura lub długotrwałego przechowywania. Proces mikroenkapsulacji zwiększa stabilność tych witamin.

Wypróbuj nowoczesne produkty, jakimi są preparaty Naturell, w których zastosowano mikroenkapsulację:

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Zdrowa ryba na talerzu - pieczony dorsz z batatami i zieloną fasolką szparagową.

Czy nadal warto jeść ryby?

Ryby od dawna są uważane za ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jednak współczesne badania oraz narastające problemy ekologiczne skłaniają nas do refleksji: czy warto jeść ryby?

czytaj
Para aktywnych seniorów pływa kajakiem po rzece. Kobieta w koszuli w kratę siedzi w kajaku, mężczyzna odpycha kajak od brzegu, w tle widać gęsty zielony las.
czytaj