Innowacyjna technologia - proces mikroenkapsulacji
Innowacyjne technologie to między innymi mikroenkapsulacja, która pozwala na poprawę stabilności składników oraz umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie.
Na czym polega innowacyjna technologia, jaką jest mikroenkapsulacja?
Mikroenkapsulacja jest to proces powlekania cząsteczek składnika aktywnego cienką powłoką, która stanowi barierę dla otoczenia. Materiał powlekający izoluje i zabezpiecza rdzeń przed czynnikami mogącymi go uszkodzić. Dzięki temu substancja czynna jest chroniona przed niekorzystnym działaniem światła, tlenu albo reakcjami chemicznymi ze strony innych składników.
Co daje proces mikroenkapsulacji?
Proces mikroenkapsulacji jest stosowany w celu:
- ochrony przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego na składnik aktywny, np. światła, tlenu lub wody
- kontrolowanego uwalniania składników w organizmie
- zmniejszenia reakcji pomiędzy substancją aktywną a innymi substancjami chemicznymi znajdującymi się w otoczeniu
- zamaskowania niekorzystnego posmaku (np. metalicznego posmaku żelaza)
W procesie mikroenkapsulacji, błona osłonki rozpuszcza się pod działaniem specyficznego czynnika, np. soku żołądkowego, uwalniając rdzeń w określonym miejscu lub czasie, co umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie. Jest to istotne przy przyjmowaniu takich pierwiastków, jak żelazo, które może wywołać ciemnienie zębów oraz podrażnienia błony śluzowej żołądka.
Dzięki zastosowaniu procesu mikroenkapsulacji żelazo uwalniane jest z osłonek w kontrolowany sposób, co zmniejsza ryzyko zmiany zabarwienia zębów i uczucia metalicznego smaku.
W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), ich struktura może ulec uszkodzeniu pod wpływem działania czynników takich, jak: tlen, światło, temperatura lub długotrwałego przechowywania. Proces mikroenkapsulacji zwiększa stabilność tych witamin.
Wypróbuj nowoczesne produkty, jakimi są preparaty Naturell, w których zastosowano mikroenkapsulację: