Jakie witaminy na odporność?
Witaminy mogą wpływać na zdolności obronne organizmu. Kluczowa jest odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy niezbędnych składników odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jakie witaminy na odporność są ważne oraz jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu, aby wesprzeć układ immunologiczny.
Najważniejsze witaminy i składniki mineralne na odporność
Zdrowa, codzienna dieta to podstawa naszej odporności. W procesie jej budowania, szczególnie ważne są witaminy: A, C, E i D¹. Na co dokładnie wpływają?
- Witamina C i witamina E to doskonałe antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, mają więc działanie przeciwutleniające.
- Witamina D jest jednym z najlepiej przebadanym składników w kontekście jej wpływu na odporność³. Odpowiada przede wszystkim na wzrost komórek odpornościowych.
W trosce o zdrowie w okresie jesienno-zimowym należy pamiętać również o składnikach, takich jak:
- selen,
- cynk,
- żelazo¹.
Źródła składników mineralnych i witamin na odporność – sprawdź, gdzie ich szukać w diecie
Jeśli wprowadzisz do swojego menu sezonowe warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża, nabiał oraz chude ryby, dostarczysz organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Witaminy i składniki mineralne wspierające odporność to4,5,6,7,9:
Witamina A
- marchew
- natka pietruszki
- szpinak
- jarmuż
- brokuły
- morele
- brzoskwinie
- jaja
Witamina C
- natka pietruszki
- warzywa kapustne
- czerwona papryka
- czarne porzeczki
- kiwi
- truskawki
- owoce cytrusowe
Witamina E
- produkty zbożowe
- orzechy
- warzywa
- produkty mięsne
- przetwory mleczne
Witamina D
- tłuste ryby
- jaja
Selen
- mięso
- ryby
- produkty zbożowe
- nabiał
- grzyby
- orzechy brazylijskie
- brokuły
- kapusta
- czosnek
- cebula
- szparagi
- soczewica
Cynk
- biała fasola
- mąka żytnia
- mąka razowa
- ser żółty pełnotłusty
- drożdże piekarskie
- orzechy włoskie
- jaja
- ryż
Żelazo
- podroby
- mięso
- drób
- ryby
- produkty zbożowe
- rośliny strączkowe
Są to nie tylko proste, ale też ogólnodostępne produkty, które można znaleźć w większości dyskontów, a nawet sklepach osiedlowych.
Suplementacja na odporność
Dieta, choć kluczowa, nie zawsze wystarcza, szczególnie jeśli chodzi o witaminę D, którą trudniej dostarczyć w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem. W okresie jesienno-zimowym, kiedy naturalna synteza tej witaminy jest ograniczona, suplementacja staje się niezbędna. Witamina D, jako jedna z najlepiej przebadanych witamin w kontekście wpływu na układ odpornościowy, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego9.
Dlatego w tym okresie warto zadbać o jej optymalny poziom, sięgając po dodatkową suplementację, na przykład Naturell Witamina D3 40008.
Co na odporność oprócz diety?
Sama dieta to nie wszystko – nie zapominajmy o aktywności fizycznej, która ma ogromny wpływ na naszą odporność. Budowanie silnego układu immunologicznego to proces długofalowy, dlatego wymaga cierpliwości i konsekwencji.
Bibliografia:
- Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności u dzieci, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117.
- Wanat G., Grochowska-Niedworok E., Kardas M., Całyniuk B., Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej, Hygeia Public Health 2011, 46(3): 381-384.
- Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 865-878.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020, str 171-272.
- Ratajczak M., Gietka-Czernel M., Rola selenu w organizmie człowieka, Post N Med 2016; XXIX(12): 929-933
- Koźlicka I., Przysławski J., Wpływ cynku na występowanie i przebieg procesów chorobowych u osób dorosłych, ROCZN. PZH 2007, 58, NR 3, 557-562
- Jędrzejczak R., Żelazo i mangan w żywności, ROCZN. PZH, 2004, 55, Suplement 13-20.
- https://www.naturell.pl/produkty/naturell-witamina-d3-4000/
- Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.