Naturalny czy syntetyczny – jaka postać kwasu foliowego ma lepszą przyswajalność?
Kwas foliowy jest syntetyczną formą folianu, czyli witaminy B9. Odgrywa ona kluczową rolę we wspomaganiu produkcji zdrowych krwinek czerwonych i w prawidłowym wzroście matczynych tkanek podczas ciąży. Chociaż obie formy tej witaminy są bardzo podobne, istnieją między nimi pewne różnice. Która postać ma lepszą przyswajalność – kwas foliowy syntetyczny czy naturalny?
Rola witaminy B9 w organizmie
Organizm potrzebuje witaminy B9 do normalnego funkcjonowania – wykorzystuje ją m.in. do tworzenia nowych komórek, w tym krwinek czerwonych. Kwas foliowy przechodzi przez układ trawienny i dostaje się do krwiobiegu przez jelita. Stamtąd trafia do wątroby, a jego nadmiar wydalany jest przez nerki wraz z moczem.
Obniżony poziom witaminy B9 w diecie objawia się zazwyczaj zmęczeniem, niskim poziomem energii, mrowieniem w dłoniach i stopach, a także problemami ze wzrokiem i z pamięcią.
Kwas foliowy a ciąża
Odpowiednia ilość witaminy B9 w diecie jest szczególnie ważna dla kobiet przed zajściem w ciążę i na jej wczesnych etapach, ponieważ zapobiega nieprawidłowościom rozwojowym u płodu, w tym wadom cewy nerwowej, a następnie całego układu nerwowego, który zaczyna kształtować się już w pierwszych tygodniach od powstania płodu.
Z tego powodu, by mieć pewność, że przyszła mama przyjmuje odpowiednią ilość tego składnika, powinna oprócz prawidłowej diety spożywać też kwas foliowy syntetyczny w postaci suplementu diety.
Kwas foliowy syntetyczny czy naturalny (folian) – jaka jest przyswajalność kwasu foliowego?
Ważną kwestią jeśli chodzi o kwas foliowy jest jego przyswajalność. Naturalna postać witaminy B9, czyli folian, występuje w wielu produktach spożywczych. Jego bogate źródła to m.in.:
- wątróbka wołowa
- fasola
- szparagi
- ciemnozielone warzywa liściaste
Jednak folian łatwo ulega zniszczeniu podczas gotowania lub pieczenia.
Syntetyczny kwas foliowy, dostępny w postaci suplementów diety i dodawany do niektórych produktów spożywczych, jest stabilniejszy. Do niedawna uważano, że ma też lepszą przyswajalność. Okazało się jednak, że – w przeciwieństwie do folianu – kwas foliowy jest przekształcany w aktywną formę dopiero w wątrobie, a nie w układzie trawiennym, co jest procesem wolniejszym i mniej wydajnym.
Co więcej, mutacja genu MTHFR – występująca nawet u połowy populacji1 – powoduje, że skuteczność przekształcania kwasu foliowego do aktywnej postaci może zmniejszyć się aż o 70%. Dlatego decydując się na suplementację, należy rozważyć wybór preparatu z metylowanym, aktywnym kwasem foliowym, np. w formie L-metylofolianu wapnia. Takim produktem jest Naturell Folian oraz Naturell Folian Forte.
Witamina B9 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który występuje w postaci folianu i kwasu foliowego. Ten drugi jest powszechnie przyjmowany w postaci tabletek, zwłaszcza przez kobiety w ciąży. Decydując się na suplementację, warto wybrać formę produktu, która gwarantuje większą przyswajalność kwasu foliowego.
Źródła:
- A. Seremak-Mrozikiewicz, M. Barlik, P. Borowczak [et al.], The frequency of 677C>T polymorphism of MTHFR gene in the Polish population, „Archives of Perinatal Medicine” 2013, 19(1), s. 12-18.
- Jarosz M. (red. nauk.), Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
- Scaglione F., Panzavolta G., Folate, Folic Acid and 5-methyltetrahydrofolate Are Not the Same Thing, „Xenobiotica” 2014, 44(5).