Obniżony poziom witaminy B12 - kiedy spada poziom witaminy B12?

Niski poziom witaminy B12 może niekorzystnie wpływać na organizm. Sprawdź, czym może być spowodowany i jak szybko uzupełnić witaminę B12!
mięso i nabiał
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 05.10.2022

Witamina B12 jest kluczowa dla prawidłowej pracy organizmu, choć często niedoceniana. Dowiedz się, dlaczego warto dbać o odpowiedni poziom witaminy B12.

Witamina B12 – jaką pełni funkcję w organizmie?

Witamina B12 (kobalamina) pełni wiele ważnych funkcji w twoim organizmie. Jej najważniejsze zadania to:

  • pobudzanie produkcji czerwonych krwinek
  • wsparcie funkcjonowania układu nerwowego
  • wspomaganie syntezy komórek – głównie szpiku kostnego
  • wspomaganie pracy układu pokarmowego
  • obniżanie poziomu lipidów
  • pozytywny wpływ na kondycję psychiczną

Substancja, jaką jest witamina B12, wpływa również na samopoczucie, a także pobudza apetyt.

 

Przyczyny obniżonego poziomu witaminy B12 – z czego może wynikać?

Witamina B12, czyli kobalamina, jest przyswajana głównie ze składników pokarmowych pochodzenia zwierzęcego, a przede wszystkim – z mięsa. Z niskim poziomem witaminy B12 zmagają się więc głównie osoby, które przeszły na dietę wegetariańską lub wegańską, bądź po prostu ograniczają do minimum spożycie czerwonego mięsa.

 

Jak zadbać o odpowiedni poziom witaminy B12?

Najważniejszym, pokarmowym źródłem witaminy B12 jest czerwone mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. W uzupełnieniu braków witaminy B12 w diecie pomoże więc zwiększenie ich ilości w codziennej diecie.

Niemniej jednak witaminę B12 można również przyjmować pod postacią suplementów diety w łatwo przyswajalnej postaci. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po suplementy z witaminą B12 Naturell – prostych do przyjęcia tabletek, które szybko i skutecznie dostarczają organizmowi niezbędnych składników. Odpowiednia zawartość – tym wyższa, im starsza osoba – pozwoli zadbać o właściwy poziom tej witaminy i sprzyja zdrowiu oraz zachowaniu równowagi w organizmie. Ważne, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Zdrowa ryba na talerzu - pieczony dorsz z batatami i zieloną fasolką szparagową.

Czy nadal warto jeść ryby?

Ryby od dawna są uważane za ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jednak współczesne badania oraz narastające problemy ekologiczne skłaniają nas do refleksji: czy warto jeść ryby?

czytaj
Para aktywnych seniorów pływa kajakiem po rzece. Kobieta w koszuli w kratę siedzi w kajaku, mężczyzna odpycha kajak od brzegu, w tle widać gęsty zielony las.
czytaj