Obniżony poziom witaminy B12 - kiedy spada poziom witaminy B12?
Witamina B12 jest kluczowa dla prawidłowej pracy organizmu, choć często niedoceniana. Dowiedz się, dlaczego warto dbać o odpowiedni poziom witaminy B12.
Witamina B12 – jaką pełni funkcję w organizmie?
Witamina B12 (kobalamina) pełni wiele ważnych funkcji w twoim organizmie. Jej najważniejsze zadania to:
- pobudzanie produkcji czerwonych krwinek
- wsparcie funkcjonowania układu nerwowego
- wspomaganie syntezy komórek – głównie szpiku kostnego
- wspomaganie pracy układu pokarmowego
- obniżanie poziomu lipidów
- pozytywny wpływ na kondycję psychiczną
Substancja, jaką jest witamina B12, wpływa również na samopoczucie, a także pobudza apetyt.
Przyczyny obniżonego poziomu witaminy B12 – z czego może wynikać?
Witamina B12, czyli kobalamina, jest przyswajana głównie ze składników pokarmowych pochodzenia zwierzęcego, a przede wszystkim – z mięsa. Z niskim poziomem witaminy B12 zmagają się więc głównie osoby, które przeszły na dietę wegetariańską lub wegańską, bądź po prostu ograniczają do minimum spożycie czerwonego mięsa.
Jak zadbać o odpowiedni poziom witaminy B12?
Najważniejszym, pokarmowym źródłem witaminy B12 jest czerwone mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. W uzupełnieniu braków witaminy B12 w diecie pomoże więc zwiększenie ich ilości w codziennej diecie.
Niemniej jednak witaminę B12 można również przyjmować pod postacią suplementów diety w łatwo przyswajalnej postaci. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie po suplementy z witaminą B12 Naturell – prostych do przyjęcia tabletek, które szybko i skutecznie dostarczają organizmowi niezbędnych składników. Odpowiednia zawartość – tym wyższa, im starsza osoba – pozwoli zadbać o właściwy poziom tej witaminy i sprzyja zdrowiu oraz zachowaniu równowagi w organizmie. Ważne, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.