Obniżony poziom witaminy D - kiedy i dlaczego spada nam poziom witaminy D3?
Regularne przyjmowanie witaminy D3 w miesiącach jesienno-zimowych pozwoli uzupełnić zapotrzebowanie na tę substancję oraz zapewni zdrową równowagę Twojemu organizmowi. Dowiedz się, dlaczego odpowiedni poziom witaminy D jest dla nas ważny.
Witamina D3 – czym jest i jak zadbać o jej podaż?
Witamina D jest jedną z substancji, która istotnie wpływa na pracę naszego organizmu – m.in. na układ kostny. Choć można ją dostarczyć wraz z żywnością, jest syntezowana przede wszystkim przez organizm dzięki promieniowaniu słonecznemu. Nic więc dziwnego, że obniżony poziom witaminy D często pojawia się w okresie jesienno-zimowym.
Około 90% witaminy D3, która jest potrzebna naszemu organizmowi, powstaje w skórze. Warunkiem syntezy jest ekspozycja na działanie promieni słonecznych. Muszą być jednak spełnione poniższe warunki:
- skóra musi być wystawiona przez minimum 15 min na działanie słońca
- ekspozycji musi podlegać ok. 18% całkowitej powierzchni skóry – niezabezpieczonej żadnym filtrem
- nasłonecznienie musi być regularne
Co ważne, witamina D ma zdolność magazynowania się w tkance tłuszczowej – znajduje się tam przez ok. 2 miesiące od momentu wytworzenia. Niemniej jednak z biegiem czasu poziom witaminy D może okazać się niewystarczający.
Jaki płynie z tego wniosek? O ile w krajach, gdzie liczba dni słonecznych dni przekracza 300 w roku, wyprodukowanie przez organizm odpowiedniej ilości witaminy D i utrzymanie jej właściwego poziomu jest proste, o tyle w naszym klimacie – jest to znacznie bardziej skomplikowane.
Niski poziom witaminy D w okresie jesienno-zimowym
Odpowiedni poziom nasłonecznienia w Polsce utrzymuje się mniej więcej od kwietnia do września. To wówczas dni są dostatecznie długie, a dawka promieni słonecznych wystarczająco duża, by nasz organizm był w stanie zsyntezować odpowiednią porcję witaminy D. Gdy jednak przychodzi jesień, a wraz z nią deszcz, zachmurzenie i bardzo krótkie dni, poziom cholekalcyferolu (czyli witaminy D3) spada.
Braki witaminy D – jak ich uniknąć? Gdzie szukać witaminy D w jedzeniu?
Witamina D jest obecna w pożywieniu, ale jest jej stosunkowo niewiele. Najlepszym źródłem witaminy D są ryby – np. świeży węgorz zawiera aż 1200 j.m. na 100 g. Niemniej jednak – jak dobrze wiadomo – ryby nie są częstym gościem na naszych stołach, choć powinny pojawiać się na nich przynajmniej raz w tygodniu.
Natomiast ilości witaminy D, które można znaleźć np. w jajach czy nabiale, są znikome. Co zatem pozostaje? Suplementacja odpowiedniej ilości witaminy D3, zwłaszcza w okresie od września do kwietnia. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Suplementacja witaminy D
Naturalne suplementy diety w postaci witaminy D3 (znacznie lepiej przyswajalnej przez organizm niż witamina D2, która jest syntezowana przez rośliny) znajdziesz bez większego trudu. Pamiętaj jednak, aby wybierając ten właściwy preparat, zwrócić uwagę m.in. na zawartość witaminy D3 w jednej porcji, a także na sposób podania.
Dobrze przyswajalną postacią suplementów z witaminą D3 mogą być np. tabletki, które rozpuszczają się w jamie ustnej, czyli w formie instant. Można je wygodnie przyjąć w każdych warunkach, a ich formuła zapewnia łatwe i szybkie przyswojenie się cholekalcyferolu. Suplementy z witaminą D3 w tej postaci oferuje m.in. Naturell.