W jakich produktach znajduje się koenzym Q10?

Koenzym Q10 to cenny związek, który wspomaga organizm w wielu obszarach. Sprawdź, w czym znajduje się koenzym Q10 i kiedy go suplementować!
W jakich produktach znajduje się koenzym Q10? Produkty żywieniowe bogate w koenzym Q10 leżą na betonowej powierzchni.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 15.11.2022

Koenzym Q10 (CoQ10) jest obecny praktycznie w każdej komórce ludzkiego organizmu. Jego najwyższe stężenie występuje w narządach o największej intensywności przemiany materii – w komórkach mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Warto zadbać o właściwy poziom tego składnika. Koenzym Q10 – w jakich produktach spożywczych można go znaleźć?

Koenzym Q10 – w czym jest go najwięcej?

Produkty pochodzenia zwierzęcego – to głównie w nich występuje koenzym Q10. Działanie tej substancji na organizm jest na tyle istotne, że warto uwzględnić w codziennym jadłospisie naturalne źródła koenzymu Q10.

  • Największe ilości tego związku znajdują się w wołowinie i wieprzowinie, a najcenniejsze źródło CoQ10 stanowią wątróbka i serce. Spróbuj pasztetu, kaszanki lub dań z farszem wykonanym z tych kawałków mięsa. Zazwyczaj podaje się je w formie duszonej, po uprzednim podsmażeniu. Można też przyrządzić z nich gulasz.
  • CoQ10 można też znaleźć w mięsie z kurczaka i tłustych rybach, takich jak: łosoś, tuńczyk, śledź czy pstrąg.
  • Koenzym Q10 znajduje się też w kurczaku, a szczególnie bogate w ten związek są udka kurczaka.
  • Dobrym źródłem tej substancji są również niektóre oleje, zwłaszcza: rzepakowy, sojowy, kukurydziany i oliwa. Tej ostatniej warto używać do sałatek zamiast ciężkich sosów na bazie majonezu.
  • By zapewnić sobie dodatkową porcję koenzymu Q10, udekoruj danie szczyptą prażonych nasion sezamu, a w ciągu dnia przekąskę w postaci batonika lub chipsów zastąp garścią pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych.
  • Koenzym Q10 w pożywieniu to także ten występujący w warzywach. Szczególnie spore ilości tego związku zawierają świeże brokuły i kiełki brokułów. Drugim tak cennym warzywem jest szpinak, który oprócz koenzymu Q10 zawiera ogromne ilości beta-karotenu I luteiny.

Przyczyny niższego poziomu CoQ10

Na poziom koenzymu Q10 w organizmie może wpływać nadmierny stres, częsta i intensywna aktywność fizyczna oraz wiek. Poziom CoQ10 osiąga wartości szczytowe między 19. a 21. rokiem życia, a następnie w organizmie zaczyna się spadek jego ilości, który w okolicach 80. roku życia może sięgać nawet 65%.

Dlatego w niektórych przypadkach suplementacja koenzymu Q10 jest jednym ze sposobów na wsparcie utrzymania odpowiedniego poziomu tego składnika w organizmie. Skonsultuj się z lekarzem, by ustalić, który produkt jest dla Ciebie odpowiedni.

CoQ10 może występować w formie kapsułek olejowych i w połączeniu z witaminą E, tak jak np. w preparacie Naturell. Suplement najlepiej przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze lub bezpośrednio po nim.

Koenzym Q10 jest niezbędnym składnikiem odżywczym o istotnym znaczeniu dla wielu układów w organizmie. Warto więc zadbać o włączenie do diety produktów bogatych w tę substancję, a w określonych sytuacjach również rozważyć jego suplementację.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Zdrowa ryba na talerzu - pieczony dorsz z batatami i zieloną fasolką szparagową.

Czy nadal warto jeść ryby?

Ryby od dawna są uważane za ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jednak współczesne badania oraz narastające problemy ekologiczne skłaniają nas do refleksji: czy warto jeść ryby?

czytaj
Para aktywnych seniorów pływa kajakiem po rzece. Kobieta w koszuli w kratę siedzi w kajaku, mężczyzna odpycha kajak od brzegu, w tle widać gęsty zielony las.
czytaj