Żelazo w diecie - dlaczego jest tak ważne?

Dlaczego żelazo w diecie jest tak ważne? Jak zapewnić sobie odpowiednią podaż tego pierwiastka? Sprawdź, co i jak jeść, aby żelazo się dobrze przyswajało.
Żelazo w diecie - dlaczego jest ważne i co zrobić, aby było dobrze przyswajalne? Produkty bogate w żelazo na białym blacie.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 09.12.2022

W Twoim organizmie znajduje się ok. 4–5 g żelaza. Mniej więcej 70% tego pierwiastka krąży w Twojej krwi – jako składnik hemoglobiny. To ono odpowiada za czerwoną barwę krwi, ale nie tylko. Zobacz, jaką pełni rolę w Twoim organizmie i dlaczego warto dbać o właściwy poziom żelaza w organizmie.

Żelazo jest jednym z pierwiastków mineralnych, bez którego organizm ludzki nie byłby w stanie prawidłowo funkcjonować. Dlatego tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta – bogata również w produkty zawierające ten składnik. To one są głównym źródłem tego pierwiastka – żelazo jest bowiem wchłaniane w dwunastnicy do krwi, a tam wiąże się z transferyną – białkiem, które transportuje jego część m.in. do szpiku kostnego, śledziony, a przede wszystkim do wątroby.

Na co pomaga żelazo i jak wpływa na pracę Twojego organizmu?

Żelazo jest przede wszystkim ważnym składnikiem hemoglobiny, a więc białka, które umożliwia pobieranie przez krew tlenu w płucach i oddawanie go wszystkim komórkom ciała.

Warto pamiętać również, że żelazo:

  • jest składnikiem mioglobiny – białka, które występuje w mięśniach, odpowiedzialnego za ich prawidłowe odżywienie
  • bierze udział w procesie tworzenia się czerwonych krwinek w szpiku kostnym
  • stymuluje działanie enzymów tkankowych
  • sprzyja detoksykacji wątroby, pozytywnie wpływając na metabolizm cholesterolu
  • wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego oraz nerwowego

Niski poziom żelaza – co jeść, aby go zwiększyć?

Aby utrzymać właściwy poziom żelaza w organizmie, przede wszystkim należy postawić na zdrową i dobrze zbilansowaną dietę. Duże ilości żelaza znajdują się przede wszystkim w:

  • mięsie, a zwłaszcza podrobach
  • produktach zbożowych
  • orzechach i nasionach
  • warzywach takich jak: szpinak, pietruszka, soja, soczewica czy fasola

Warto przy tym wspomnieć, że żelazo – zwłaszcza w postaci niehemowej (pochodzące z produktów roślinnych) – jest dość trudno przyswajalne. Dlatego należy dostarczyć go w dużej ilości. W diecie osoby dorosłej powinno pojawić się ok. 14 g tego pierwiastka na dobę – przy czym większe zapotrzebowanie na ten minerał mają kobiety – począwszy od okresu dojrzewania aż do menopauzy.

Co hamuje przyswajanie żelaza?

Przyswajaniu żelaza sprzyja obecność witaminy C, osłabia je natomiast obecność w pokarmach fitynianów, polifenoli, wapnia oraz fosforanów, które wiążą ten pierwiastek w nieprzyswajalne związki.

Na wchłanianie żelaza niekorzystny wpływ może mieć również przyjmowanie niektórych leków, w tym tych na zgagę, czy niektórych antybiotyków (np. zawierających tetracyklinę czy neomycynę).

Dlatego warto stosować suplementację diety z wykorzystaniem preparatów bogatych w łatwo przyswajalną postać tego pierwiastka.

Aby ustalić odpowiedni dla swojego organizmu plan dietetyczny i zyskać pewność, że dostarczasz mu odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych, możesz skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Dzięki temu upewnisz się, że dieta jest dopasowana do Twojego stanu zdrowia oraz potrzeb.

Źródło:

  1. Artykuł opracowany m.in. na podstawie: https://dieta.mp.pl/zasady/74583,zelazo

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Zdrowa ryba na talerzu - pieczony dorsz z batatami i zieloną fasolką szparagową.

Czy nadal warto jeść ryby?

Ryby od dawna są uważane za ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jednak współczesne badania oraz narastające problemy ekologiczne skłaniają nas do refleksji: czy warto jeść ryby?

czytaj
Para aktywnych seniorów pływa kajakiem po rzece. Kobieta w koszuli w kratę siedzi w kajaku, mężczyzna odpycha kajak od brzegu, w tle widać gęsty zielony las.
czytaj