KOMPLEKS VEGE
Witaminy i mikroelementy stanowiące wspracie dla diety roślinnej.
Dla wszystkich dorosłych ograniczających spożycie soli jodowanej, chcących zadbać o: zdrowie tarczycy, energię i układ nerwowy1
Dla wegan, wegetarian
i fleksitarian – osób ograniczających spożycie mięsa
Dla kobiet w ciąży, karmiących
oraz planujących ciążę2-4
U wszystkich dorosłych ograniczających spożycie soli jodowanej
Odpowiednia zawartość jodu w postaci jodku potasu PTGiP zaleca suplementację jodu u wszystkich ciężarnych bez chorób tarczycy w ilości 150-200 µg/dobę2
Na diecie bezmięsnej ze względu na wyjątkowo niskie stężenie jodu w glebie w wielu krajach, a w konsekwencji – niskiej zawartości jodu w pokarmach roślinnych6
Wspiera zdrowie tarczycy – jej prawidłowe funkcjonowanie oraz produkcję hormonów tarczycy
Wspiera układ nerwowy i utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych1
U kobiet w ciąży oraz karmiących zapotrzebowanie na jod zwiększa się3, dodatkowo suplementacja jodem zalecana jest u kobiet planujących ciążę2,4
Połknąć, popijając szklanką wody.
nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Nie stosować łącznie z innymi preparatami zawierającymi jod.
w oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35,
02-822 Warszawa
1. Jod pomaga w: prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, układu nerwowego, rozwoju i utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych; zachowaniu zdrowej skóry oraz w prawidłowym metabolizmie energetycznym.
2. Zimmer M. et al., Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2020;5(4):170-181
3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, Warszawa, 2020.
4. Karowicz-Bilińska A. i wsp., Rekomendacje PTG w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, Ginekol Pol. 5/2014, 85, 395-399.
5. Czysty skład – bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia
6. Park YK, Harland BF, Vanderveen JE, Shank FR, Prosky L: Estimation of dietary iodine intake of Americans in recent years. J Am Diet Assoc 1981;79:17–24.
Dla zdrowia tarczycy ważna jest dieta i suplementacja. Sprawdź, które suplementy mogą pomóc Ci utrzymać tarczycę w dobrej kondycji!
czytajDieta wegańska, zwłaszcza na początku, może nieść ryzyko obniżenia się poziomów niektórych witamin i składników mineralnych. Jak się uchronić przed tym, by organizmowi niczego nie brakowało?
czytajWitaminy i mikroelementy stanowiące wspracie dla diety roślinnej.
Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy
Roślinne kwasy omega-3 (w tym DHA) uzupełniające dietę tradycyjną i bezmięsną. Olej wysokiej jakości pozyskany z alg, bez zbędnych dodatków.
Cytrynian magnezu połączony z witaminą B2, B6 i BioPerine®