Witamina D3 + K2 MK-7
Witamina D wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Dla dorosłych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, którzy chcą zadbać o prawidłowy poziom witaminy D3 oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego (dzięki zawartości witaminy D);
Dla wegan, wegetarian oraz osób ograniczających produkty odzwierzęce w diecie
Dla rodziców szukających produktu dla dziecka powyżej 3. roku życia
W Naturell znajdziesz cholekalcyferol, czyli witaminę D3 – a nie często spotykaną w wegańskich produktach formę D22. Odpowiednia ilość składnika w jednej kropli pozwala na dobranie spożycia witaminy do swoich potrzeb.
W trosce o Ciebie i Twoich bliskich zadbaliśmy o 100% zrównoważony i identyfikowalny proces łańcucha dostaw witaminy D3, z pełną kontrolą jakości i czystości. W trosce o ochronę środowiska, użyty olej MCT jest w 100% z kokosa, bez oleju palmowego.
Zastosowano naturalny aromat waniliowy, aby uprzyjemnić codzienne stosowanie produktu zarówno dorosłym jak i najmłodszym.
Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. To prosty skład – 3 składniki w szklanej buteleczce.
• Olej MCT z kokosa – baza dla witaminy D
Po otwarciu opakowania produkt jest gotowy do użycia poprzez naciśnięcie (do oporu) pompki dozującej. Dozować, trzymając produkt pionowo.
Po pierwszym otwarciu produkt należy spożyć w ciągu maksymalnie 3 miesięcy.
Jedna kropla, czyli jedno naciśnięcie (do oporu) pompki dozującej, dostarcza 25 μg (1000 j.m.) witaminy D.
produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
15 ml
Regularna ekspozycja na słońce stanowi istotne źródło witaminy D3. Dieta pokrywa maksymalnie do 20% dziennego zapotrzebowania. Aby prawidłowo syntetyzować witaminę D ważny jest nie tylko czas ekspozycji na słońce, ale również odpowiednia powierzchnia skóry odsłoniętej3.
W naszej strefie geograficznej efektywna synteza skórna może następować tylko przez część roku.
Alternatywnym źródłem witaminy D jest wegańska postać witaminy D3 wyizolowana z alg.
Według najnowszych zaleceń każdej osobie zaleca się codzienną suplementację witaminą D przez cały rok, już od pierwszych dni życia, niezależnie od rodzaju stosowanej diety3,4.
Według wielu badań, przestrzeganie diety wegańskiej charakteryzowało się niższym spożyciem witaminy D w porównaniu z innymi dietami5-11 lub niższym niż wartość referencyjna spożycia11,12.
Wyniki badań wykazały, że weganie ze względu na ograniczone spożycie pokarmów zwierzęcych są bardziej narażeni na niedobory witaminy D i wapnia w diecie niż osoby jedzące mięso, szczególnie zimą10,13.
Norma na witaminę D3 opracowana przez IŻŻ4, ustalona na poziomie wystarczającego spożycia (AI) dla osób dorosłych wynosi 15 µg/osobę/dobę dla dorosłych mężczyzn i kobiet. Taka ilość witaminy D w formie izolowanej z alg powinna być odpowiednia dla populacji wegetariańskiej.
Po witaminy najczęściej sięgamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność wystawiona jest na próbę. Czy warto suplementować je także latem?
czytajNiski poziom witaminy D dotyczy większości z nas i może niekorzystnie wpływać na organizm. Dowiedz się, co powoduje niski poziom witaminy D i jak temu zapobiegać!
czytajWitamina D wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Wysoka zawartość witaminy C połączona z cynkiem, żeń-szeniem i BioPerine®
Cytrynian magnezu połączony z witaminą B2, B6 i BioPerine®
Witaminy i mikroelementy stanowiące wspracie dla diety roślinnej.
1. Czysty skład – bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia
2. Tripkovic L. et al.: Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2012;95:1357–64.
3. Rusińska A., Płudowski P., i wsp. Zasady suplementacji i leczenia witaminą D – nowelizacja 2018 r., Postęp Neonatologii, 2018, 24 (1).
4. Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/normy-zywienia-2020/
5. Schüpbach, R.; Wegmüller, R.; Berguerand, C.; Bui, M.; Herter-Aeberli, I. Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland. Eur. J. Nutr. 2017, 56, 283–293, doi:10.1007/s00394-015-1079-7.
6. Davey, G.K.; Spencer, E.A.; Appleby, P.N.; Allen, N.E.; Knox, K.H.; Key, T.J. EPIC–Oxford:lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutr. 2003, 6, 259–268, doi:10.1079/phn2002430.
7. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimäki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235.
8. Sobiecki, J.G.; Appleby, P.N.; Bradbury, K.E.; Key, T.J. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Oxford study. Nutr. Res. 2016, 36, 464–477, doi:10.1016/j.nutres.2015.12.016.
9. Allès, B.; Baudry, J.; Méjean, C.; Touvier, M.; Péneau, S.; Hercberg, S.; Kesse-Guyot, E. Comparison of sociodemographic and nutritional characteristics between self-reported vegetarians, vegans, and meat-eaters from the nutrinet-santé study. Nutrients 2017, 9, doi:10.3390/nu9091023.
10. Crowe, F.L.; Steur, M.; Allen, N.E.; Appleby, P.N.; Travis, R.C.; Key, T.J. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: Results from the EPIC-Oxford study. Public Health Nutr. 2011, 14, 340–346, doi:10.1017/S1368980010002454.
11. Ströhle, A.; Waldmann, A.; Koschizke, J.; Leitzmann, C.; Hahn, A. Diet-dependent net endogenous acid load of vegan diets in relation to food groups and bone health-related nutrients: Results from the German Vegan Study. Ann. Nutr. Metab. 2011, 59, 117–126, doi:10.1159/000331572
12. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies (NDA) Overview on Dietary Reference Values for the EU population as derived by the EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA J. 2017, 4, 1–15.
13. DeLuca HF (2004) Overview of general physiologic features and functions of vitamin D. Am J Clin Nutr 80, 1689S–1696S.