Menachinon
Menachinon jest jedną z naturalnych postaci witaminy K. Nazywany również witaminą K2. To substancja rozpuszczalna w tłuszczach, która wspomaga pracę ludzkiego organizmu. Miejscem jej akumulacji jest wątroba – to tu witamina K przechodzi cykl regeneracji. Co warto wiedzieć o witaminie K2 i jej właściwościach?
Menachinon – właściwości
Witamina K2 to jeden z trzech związków nazywanych ogólniejszym pojęciem „witamina K”. Właściwości tych związków są podobne, jednak każdy z nich ma także osobną rolę.
Witamina K2 to wspomniany menachinon, witamina K1 to fitomenadion, natomiast witamina K3 to menadion. Wszystkie związki z tej grupy są obecne podczas procesu syntezy białkowych czynników krzepnięcia krwi.
Fitomenadion dodatkowo pomaga regulować gospodarkę wapniową, a menadion uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.
Witamina K, czyli menachinon, ma następujące funkcje:
- wspomaga prawidłowy przebieg procesu koagulacji krwi – wspiera zatem procesy krzepnięcia krwi, od których zdrowego przebiegu zależy m.in. efektywność gojenia się ran
- wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu kości
Menachinon warunkuje działanie osteokalcyny, czyli białka odpowiedzialnego za tworzenie się kości. Dysfunkcje w działaniu któregokolwiek z tych składników zaburzają ten proces, co może doprowadzić do osteoporozy. Zbyt niski poziom menachinonu może ponadto powodować krwawienia i trudności z gojeniem się ran.
Ponieważ witamina K2 pełni w organizmie bardzo poważne funkcje, warto dbać o jej prawidłową podaż.
Menachinon – z czego się bierze?
Menachinon, w przeciwieństwie do drugiej formy witaminy K, fitochinonu, jest syntetyzowany przez bakterie znajdujące się w jelicie czczym oraz krętym. Witaminę K2 można znaleźć też w niewielkich ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, a także produktach otrzymanych w wyniku fermentacji.
Jego najważniejszym naturalnym źródłem z pożywienia jest natto, a więc produkt fermentacji soi. Ponadto w niewielkich ilościach można go znaleźć np. w kiszonkach, jajach, mięsie drobiowym i wołowym, serach długodojrzewających i olejach roślinnych. Niemniej jednak witamina K2 stanowi jedynie ok. 20% przyjmowanej przez człowieka z pożywieniem witaminy K.
Dobowe zalecane spożycie witaminy K przez osoby dorosłe, w tym matki karmiące oraz kobiety w ciąży, wynosi 70 μg. Zdrowo zbilansowana dieta to podstawa właściwej podaży tej witaminy. Czasem jednak jej przyswajalność może być problematyczna, dlatego warto sięgnąć po dobry suplement zapewniający dostarczenie do organizmu niezbędnej dawki witaminy K. Jej suplementacja jest możliwa m.in. przy pomocy produktów takich jak Naturell Witamina K2 MK-7.